Zero taxe pe salariul minim este reforma ce poate aduce rapid bunăstarea în buzunarele românilor.
Dincolo de oameni, USR trebuie să condiționeze refacerea coaliției alături de PNL și UDMR de implementarea reformelor, una dintre acestea fiind eliminarea taxelor pe cuantumul unui salariu minim, pentru toți angajații din România.
Ce va însemna pentru români scutirea taxelor pe cuantumul unui salariu minim:
🔵 Posibilitatea de a avea un venit decent, acasă, în Romănia, astfel încât să nu mai fie nevoiți să plece în străinătate.
🔵 Mai mulți bani pentru acoperirea nevoilor curente și pentru a face mai ușor față creșterii prețurilor.
🔵 Scoaterea la lumină a multor contracte la negru, oferind astfel protecție socială pentru mai mulți români.
🔵 Mai multe locuri de muncă disponibile, România devenind mai atractivă pentru investitori datorită scăderii taxelor.
Chiar dacă impactul bugetar este semnificativ, acesta nu este unul insuportabi, având în vedere creșterile economice anunțate. Imapctul bugetar poate fi compensat cu reducerea unor cheltuieli inutile, cum ar fi: pensiile speciale, indemnizații nesimțite oferite administratorilor speciali și membrilor în consiliile de administrație ale companiilor de stat, etc.
Această măsură se va aplica tuturor angajaților, nu doar a celor plătiți cu salariul minim, pentru că scutirea se aplică pe cuantului unui salariu minim, indiferent de venit. Asta înseamnă că fiecare român va avea în plus aproape 1000 de lei la salariu, indiferent de salariul pe care îl are. Evident că această măsură va fi resimțită cel mai mult de cei cu venituri mici, tocmai cei care sunt în cea mai mare categorie de risc de sărăcie, excluziune socială, și abandon școlar.
La finalul anului 2020, în România erau 5,5 milioane de angajați, dintre care 1,2 milioane de bugetari. La calculul impactului bugetar îi putem exclude pe cei plătiți de stat, pentru că în cazul lor, plata taxelor înseamnă doar plimbarea banilor dintr-un buzunar al statului în altul.
Rezultă că avem 4,3 milioane de angajați de la care statul nu va mai încasa taxele în cuantumul unui salariu minim, adică aproape 1000 de lei pe lună. Asta înseamnă un impact bugetar inițial de aproximativ 50 de miliarde de lei, adică exact suma pe care guvernul o pune la dispoziție prin PNDL 3, fără a se preocupa prea mult de modul cum sunt cheltuiți.
În schimb, prin implementarea acestei măsuri, impactul bugetar inițial va fi redus, pe de o parte prin banii care se întorc la stat în urma cheltuirii sau investirii de către români a banilor pe care îi vor avea în plus.
Dacă oamenii vor cheltui banii în plus cu care vor rămâne după aplicarea acestei măsuri, o bună parte din ei se va întoarce la stat sub formă de TVA, accize, etc, iar o cealaltă parte va reintra în economie și va ajuta la creșterea producției și a numărului de locuri de muncă, efete ce vor acoperi în final o mare parte din impactul bugetar creat.
Mai mult, prin creșterea veniturilor, numărului de locuri de muncă, și trecerea din zona neagră a multor contracte, statul va avea de plătit mai puțini bani sub formă de ajutare de șomaj, sociale, întregirea veniturilor, etc, pe care acum este obligat să le plătească.
Ținând cont de cele scrise mai sus, în câțiva ani, impactul bugetar al acestei măsuri va fi mai degrabă pozitiv, culegând roadele creșterii producției și a numărului de locuri de muncă, dar, pentru ca bugetul să nu aibă un șoc, această măsură poate fi introdusă treptat, aplicând scutirea de taxe pentru o anumită sumă în fiecare an, sau pe anumite ectoare economice considerate afectate din cauza deficitului de forței de muncă.
În 2022 se poate aplica scutirea pe primii 300 de lei, în 2023 pe primii 600 de lei, până se ajunge la nivelul unui salariu minim.
Scutirea taxelor pe primii 300 de lei câștigați de un angajat din România, ar avea un impact bugetar de doar 5 miliarde de lei, bani ce se pot acoperi din reducerea risipei în cheltuirea banului public. Spre exemplu, doar în primele 9 luni din acest an, statul a platit pensii speciale în valoare de peste 8 miliarde de lei.